Mijn autorij-irritaties

Mijn autorij-irritaties

Tot een paar jaar geleden was ik als de dood om in de auto te stappen. Ik slaagde zonder enige moeite voor mijn rijbewijs, maar de jaren daarna stapte ik te weinig achter het stuur. Hierdoor werd de drempel steeds hoger en hoger. Toen ik moeder werd was de angst compleet. No way dat ik met mijn kind in de auto een ritje zou gaan maken. Gelukkig was het slechts een kwestie van doen, doen en nog eens doen. Eerst kleine stukjes en daarna steeds vaker en langer. Op een gegeven moment had ik alleen nog een angst om te parkeren of om als eerste voor een stoplicht te moeten staan. Het idee dat mijn auto afsloeg en hem niet meer aan kreeg vond ik vreselijk. Maar als ik nu kijk naar het autorijden, kan ik niet anders zeggen dan dat ik het prima vind. Heerlijk zou ik het niet noemen, maar het gaat me goed af en het brengt me waar ik zijn wil. Ik rij moeiteloos het hele land door en voel me zelfs zeker genoeg om in de sneeuw van afgelopen dagen te rijden. Nu we in Aalsmeer wonen en we inmiddels twee kinderen hebben, is het erg fijn om een auto tot mijn beschikking te hebben. Ik voel me minder opgesloten en kan dingen ondernemen. Erg prettig!

mommyhood

Vandaag wil ik het hebben over mijn irritaties op de weg en in de auto. Én wat oplossingen die ik daar voor heb. Want jongens, op de weg is niet alles vlekkeloos.

Ongeduld

Skyler die iedere minuut vraagt of we er al zijn. Nee, nu niet en over een minuut ook niet. Nog even geduld! Vaak zet ik dan maar gewoon wat muziek op die hij meezingt (Dirk, maar ook Meters bier van Guus Meeuwis, haha). En als Maddox begint te huilen, dan maken we er maar gelijk een plaspauze van. Niks zo vervelend als een huilend kind.

Achteruit inparkeren

Achteruit inparkeren als er auto’s naast elkaar staan en ik hem zo in moet steken. Jongens, ik kan het nog steeds niet. Ik moet het toch eens meer gaan oefenen, zonder paaltjes te raken. Het is echt een kwestie van doen want achteruit fileparkeren kan ik nu ook prima (na een aantal keer oefenen). Waarom oefen ik dan niet op achteruit inparkeren op de andere manier? Gelukkig ben ik goed verzekerd… Bij Centraal Beheer kun je kiezen uit verschillende autoverzekeringen. Na het invullen van je kenteken kun je bekijken welke optie het beste bij jou past.

Bumperkleven

Mensen die bumperkleven omdat jij je wél aan de snelheid wil houden… Haal me in of neem afstand. Ik heb de neiging om vaak sneller te gaan rijden omdat ik me opgejaagd voel. Maar veel liever hou ik me rustig en hoop ik dat de zenuwrijder me voorbij gaat.

Geen overzicht

Een vrachtwagen voor je hebben rijden. Niets zo irritant als geen overzicht hebben. Ik moet echt ver de weg op kunnen kijken en situaties moeten iets meer voorspelbaar zijn. Daarom zie je me nooit (dicht) achter een vrachtwagen rijden.

Geen navigatie

Ik kan me achter het stuur nog steeds een beetje onzeker voelen als ik naar een onbekende bestemming rij. Ik moet weten hoe ik moet rijden en wat ik kan verwachten. Vaak check ik nog Google Maps streetview om te zien hoe het met parkeren zit. Een goede voorbereiding is voor mij het halve werk. In de auto de navigatie aan en als ook dat ding de weg kwijt is, pak ik mijn telefoon erbij. Niets zo vervelend als verdwalen met de auto.

Te langzaam rijden

Te snel rijden is niet goed, maar te langzaam rijden kan toch ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Mensen die opeens 50 rijden op een weg waar je 80 mag, bijvoorbeeld. Gelukkig kun je dan alsnog óp de juiste snelheid deze langzame rijder inhalen.

Op het laatste moment invoegen

Mensen die tot het allerlaatste moment wachten met invoegen vind ik heel erg vervelend. Ik weet dat het ‘mag’, maar het voelt niet helemaal eerlijk om er op het laatste moment tussen te schieten. Ik blijf het ‘goede’ voorbeeld volgen en op tijd invoegen, in de hoop dat anderen me volgen. Dan verloopt alles toch iets soepeler voor mijn gevoel!

Och, och, och, je moet me eens zien achter het stuur; ik heb altijd wel wat op- en aan te merken als ik in de auto zit. Gelukkig ben ik zelf een goede rijder *knipoog*. Nu dat inparkeren nog. Ik ben heel blij dat ik geen rijangst meer voel als ik in de auto stap. Dat geeft toch een hoop meer vrijheid!

Share: