(~215 B)




Hier let ik op bij het kiezen van een kinderdagverblijf

Hier let ik op bij het kiezen van een kinderdagverblijf

Skyler was een maand of negen toen we ervoor kozen om naar een kinderdagverblijf te zoeken. Het werd uiteindelijk een heel kleinschalig verblijf, iets verder dan onze woonplaats toentertijd. We hadden ervoor kunnen kiezen om voor een kinderdagverblijf op loopafstand te gaan, maar dat voelde voor ons niet goed om verschillende redenen. Ik vroeg wat rond, we belandden bij een kinderdagverblijf dat direct helemaal goed voelde en een maand later kon Skyler beginnen. Voor Maddox is deze crèche helaas geen optie zoals ik al eerder vertelde. Als Skyler straks naar school gaat en ik moet daarna nog naar dit verblijf rijden, verlies ik teveel tijd op mijn werkdag en ben ik misschien pas om 10:00 uur thuis alvorens ik aan de slag kan. Dan blijf ik heen en weer lopen en rijden. Ik moest dus op zoek naar een ander kinderdagverblijf waar Maddox over niet al te lange tijd twee dagen per week gaat doorbrengen. We hebben hem al gevonden, maar daar ging een proces aan vooraf.

Er zitten hier in de buurt verschillende kinderdagverblijven maar de één voelt prettiger dan de ander. Het is niet niks, dat je je kind op sommige dagen uit handen gaat geven. Dan moet je een héél goed gevoel bij de crèche en de personen hebben. Je kunt ervoor kiezen om veel verblijven te bezoeken; wij hebben er echter voor gekozen om te kiezen uit drie. Eentje op loopafstand, praktisch naast Skylers school, eentje iets verder lopen en eentje waar met de auto naartoe moet worden gereden, maar waar de visie en de mensen ons heel erg aanspreken. Ik heb ze allemaal bezocht en na deze drie te hebben bekeken wist ik direct welke het ging worden.

Waar let je nu precies op bij het kiezen van een kinderdagverblijf? Je kunt een aantal dingen in overweging nemen;

1. Kijk welk dagverblijf qua locatie en bereik voor jou ideaal is.
Voor Skyler moeten we momenteel echt wel 10 kilometer rijden en dit hadden we voor het laatste jaar wel over om hem zijn plekje nog even te gunnen, maar nog eens drie jaar lang voor Maddox gaat me nu even te ver, met ook nog eens de schooltijden van Skyler in ons achterhoofd. Echter vind ik een klein stukje rijden niet zo erg en ligt het andere kinderdagverblijf op de route naar Raymonds werk. Handig! Kijk dus soms ook iets verder dan alleen ‘om de hoek’.

2. Bevallen de tijden jou? Er zijn kinderdagverblijven die van 07:30 uur tot 17:00 uur open zijn, maar er zijn er ook veel die tot 18:00 of zelfs 19:00 uur open zijn. Er zijn kinderdagverblijven die om 07:00 uur al hun deuren openen of die zelfs 24/7 beschikbaar zijn voor de mensen die wisseldiensten draaien. Kijk wat voor jou handig en de oplossing is.

3. Keurmerken en certificaten zijn heel erg belangrijk en fijn. Heeft het kinderdagverblijf alles op orde? Is het geïnspecteerd door de GGD? Heeft het keurmerken waar jij bijvoorbeeld veel waarde aan hecht zoals een EKO-label of iets dergelijks? Let daarbij ook op de veiligheid van de ruimtes. Is het veilig, schoon, fris?

4. Over jouw voorkeuren gesproken; wat voor beleid hanteren ze qua voeding? Ik weet dat sommigen heel erg pro water en biologische hapjes zijn terwijl dat op andere verblijven iets minder wordt toegepast. Of dat er op bepaalde verblijven warm wordt gegeten tussen de middag terwijl anderen weer gewoon een boterham eten met zijn allen. Vraag ernaar en maak voor jezelf de overweging.

5. Hanteren ze een bepaalde opvoedingsvisie? Vraag hiernaar en zorg dat dit goed aansluit bij jullie mening. Of dat je openstaat voor iets nieuws! Er zijn kinderdagverblijven die de kinderen ‘gewoon laten spelen’ en er zijn crèches die bepaalde methodes opvolgen.

6. Zijn er horizontale of verticale groepen? Bij een horizontale groepsindeling is er gekozen om een indeling te maken naar leeftijd. Zo hebben ze bij Skyler 0-3 bij elkaar en 3-4 (in combinatie met voor-, tussen- en naschoolse opvang). Bij de kinderdagverblijven waar we voor Maddox kijken zitten voornamelijk 0-2 bij elkaar en 2-4. In verticale groepen zie je alle leeftijden van 0 tot 4 samen. Kijk wat jij aantrekkelijk vindt en zet de voor- en nadelen op een rij. En hoe is de groepssamenstelling ten opzichte van het aantal leidsters? Gangbaar is per leidster vier baby’s, of zes grotere kinderen.

7. Hoe verloopt de rondleiding? Zijn de mensen enthousiast? Hoe reageren de leiders/leidsters op jouw komst? Voel je een klik of heel veel afstand? Ik heb verschillende rondleidingen gehad en de één was echt fantastisch terwijl het bij een ander vooral als ‘moetje’ voelde. Ook geen leuke binnenkomer! Vraag ook of er veel vaste krachten werken en op welke dagen je welke gezichten gaat treffen. Het is voor een kind ontzettend fijn om vastigheid te hebben.

8. Hoe gaan de mensen om met de kinderen? Tijdens een rondleiding zie je een hoop gebeuren. Zijn de mensen actief met de kinderen bezig of wordt er vooral zelfstandig gespeeld? Worden de kinderen constant in de gaten gehouden of merk je dat ze ook (te?) veel de ruimte krijgen. Krijgen alle kindjes aandacht of worden vooral de actieve kinderen in de gaten gehouden? Zijn er veel groepsactiviteiten of is er ook ruimte voor 1-op-1 contact? Wat voelt voor jou goed?

9. Worden de leiders en leidsters ook goed in de gaten gehouden? Je hoort soms nare verhalen en het is fijn dat het vier-ogen principe er is. Maar hoe wordt dit nagestreefd en is er daadwerkelijk die controle dat anderen mee kunnen kijken? Ik ben ergens geweest waar één leidster in de slaapkamer zit tot alle kindjes slapen, maar waar alsnog vier ogen opletten omdat er een babyfoon hangt. Let goed op alles!

10. Hoe verloopt het einde van de dag en het ophalen? Is er een overdracht in een boekje, een persoonlijk gesprek? Bij Skyler wordt altijd even kort verteld hoe het was terwijl andere verblijven weer een schrift hanteren. Ik vind het fijn dat ik het persoonlijk kan horen in plaats van terug moet lezen in een schrift omdat er te weinig tijd is aan het einde van de dag. Bovendien: hoe gaat het gedurende de dag? Is er een app? Een systeem waar je in kunt loggen? WhatsApp-contact?

11. Activiteiten: wordt er vaak buiten gespeeld? Gaan de kinderen op pad? Hoe is het speelgoed? Wat voor vaste activiteiten worden er georganiseerd? Allemaal dingen die je zou kunnen vragen.

12. Is er persoonlijk contact of is het te massaal? Kent de eigenaresse de kinderen? Voelt het knus en vertrouwd? Ik was laatst bij een kinderdagverblijf waar behoorlijk wat groepen waren, maar waar de vestigingsmanager overal enthousiast binnenkwam en veel kinderen bij hun naam noemden. Dat vond ik héél erg fijn. Het zijn allemaal bekende gezichten voor elkaar en dat voelt als goed betrokken, ondanks dat er behoorlijk veel kinderen zitten. Bij Skyler hebben we altijd leuk contact gehad met de eigenaresse en omdat het zó kleinschalig is met slechts een jonge en een oudere groep, kende iedereen elkaar. Dat vind ik een veel fijner gevoel dan dat ik bijvoorbeeld eerst drie verschillende personen spreek alvorens er een rondleiding is ingepland omdat het een grote keten is.

13. Vraag in je omgeving naar ervaringen en zoek op internet. Dat heeft ons bij Skyler heel erg geholpen en ook nu weer vraag ik aan mensen in de buurt of ze ervaring hebben met bepaalde kinderdagverblijven en hoe zij het allemaal vonden. Ondanks dat een keuze heel persoonlijk is, kun je hier toch al veel twijfels door wegnemen. Ook op het internet staan veel verhalen, helemaal als het om iets bekendere namen gaat. Zoek en je vindt een heel hoop. Natuurlijk heeft iedereen wel iets te zeuren (het is en blijft internet) maar met een beetje filteren kun je een weloverwogen keuze maken.

14. Ik wil niet zeggen dat het het aller belangrijkste is, maar het kan toch meespelen in je keuze: wat is het uurtarief? Als het 50 cent scheelt en beiden crèches goed voelen, kan dat doorslaggevend zijn. Kijk wel goed wat er inbegrepen zit bij die prijs!

15. Zijn er BSO-mogelijkheden? Ik weet dat veel kinderen op het kinderdagverblijf van Skyler met vier jaar naar de school ernaast gaan, en dan evengoed terugkomen vanwege de BSO-opties. Ze hebben dan dezelfde vertrouwde gezichten. Voor ons is het nu geen optie omdat Skyler naar een school in de buurt gaat, maar mocht je geen plannen hebben voor een verhuizing en tijdens de schoolperiode gebruik gaan maken van een BSO, kan dit ook weer een overweging zijn.

16. Alles draait om gevoel. Als je ergens binnen stapt, alles is op orde maar het voelt gewoon niét goed, ga je je kindje niet met een fijn gevoel wegbrengen. Bij een ander kinderdagverblijf voel je echter: dit is het. Zo hadden we bij Skyler helemaal nog niks gecheckt en wisten we veel dingen nog helemaal niet, maar voelde het direct veilig en vertrouwd toen we binnenstapten. Dat was voor ons uiteindelijk doorslaggevend. Ook bij Maddox is het nu weer het belangrijkste geweest bij onze overweging.

En onthou: voelt je keuze uiteindelijk toch niet heel erg goed of haal je nooit een blij kind op? Een switch is zo gemaakt!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties

  1. Vero
    20 september 2017 / 07:50

    Ik vond de geote van het kdv ook erg belangrijk en vroeg dan ook bij alle rondleidingen hoeveel kindjes er op een drukke zouden zijn. Bij de vestiging van een kdv waar wij keken waren dat er meer dan 100. Dat vond ik onwenselijk.
    Op diezelfde locatie zag ik dat de leidsters zichzelf vooral als pedagogisch medewerker zagen en niet als een verlengstuk van huis. De kindjes kregen weinig knuffels.
    Daarnaast speelden de kindjes bijna allemaal alleen ipv met elkaar. Dat was voor ons reden om voor een andere opvang te kiezen

  2. Caro
    20 september 2017 / 10:42

    Goed om nog meer inzicht te krijgen als pedagogisch werker zijnde.

  3. Karleen
    21 september 2017 / 12:51

    Ik vond het ook erg belangrijk hoe ze omgingen met foto’s en video’s van de kindjes, hoe zit het dan met de privacy? en mogen ouders zomaar foto’s maken van alle kinderen? Dit is misschien iets waar niet altijd aan gedacht wordt.

Secured By miniOrange